Doğum çatlağı
Kadınların çoğunda(%90), doğum sonrası göbek çevresi, göğüs ve kalçalarda şimşek çakma görüntüsünde çatlaklar oluşabilmektedir. Bayanlar için sevimsiz olan bu durum basit yöntemlerle giderilebilmektedir. Çatlakların giderilmesi için ilk yıl en uygun bir zaman dilimidir. İlk evrelerde kırmızı olan çatlaklar daha sonraları ten rengine göre (genelde beyaz) uyumluluk gösterir. Küçük çatlaklar zamanla geçebilmekte fakat büyükleri kendi kendine iyileşememektedir.
ÇATLAK NEDEN OLUŞUR?
Gebelikte kilo alınması ile birlikte şişmeye başlayan karın gerildiği için çatlaklar meydana gelir. Nasıl ki gerilen bir çarşafta yırtılmalar olabiliyorsa, anne karnı da genişlediğinde yırtılmaya müsait hal alır. Gebeliğin 5- 6. aylarından itibaren karın daha belirgin hale geldiğinden çatlaklar bu aylarda en fazla oranda meydana gelir.
NASIL OLUŞUR?
Derinin orta katmanı olan dermiste meydana gelen hasarlar sonucu ortaya çıkar. Dermişte bulunan kollajen ve elastin liflerde oluşan hasarlarda, bu tabakaların yerini fibröz bantlar almaktadır. Fibröz bantlar vücutta çatlak olarak kendini belli etmektedir.
Tedavi
İlk evre yani kızarıklık evresinde yapılan lazer tedavisi ile belirgin düzelmeler görülebilmektedir. (%50–60) Ama tamamen bir kaybolma söz konusu değildir. İkinci evre yani beyaz çatlaklarda ise Dermaroller veya Fraksiyonel lazer tedavisi ile iyi sonuçlar alınabilmektedir.
Öte yandan cilt bakımı iyi yapılırsa, kilo kontrol edilirse, spor yapılırsa, meyve ve sebze bol içeren yemekleri yenirse, bol su içilirse, gerginliği azaltan ve cildi yumuşatıcı krem ve yağlar kullanılırsa doğum çatlakları önlenebilmektedir.