Tırnak Batması ve Tedavisi
Tırnak batması toplumda % 20 görülme sıklığı ile medikal ve yaşam kalitesini etkilen bir problemdir. Tırnak batması ingrowing nail yada onikokriptozis olarak tanımlanmaktadır. Tırnak batması tırnağın iki yanındaki yumuşak dokunun içerisine doğru batmasıdır. Bu durum sıklıkla ayak başparmak tırnaklarında gözlenmektedir.
Tırnak plağının tırnak kenarındaki deri katlantısına batmasıdır. Tırnak kenarlardaki deri katlantısında yabancı cisim gibi davranarak burada inflamasyona neden olmaktadır. Bu tırnak çevresinde şişme, kızarıklık, sıcaklık artışı ve ağrı ile kendisini beli eder. Bazı hastalarda yoğun kokulu akıntı gelişebilmektedir. Zamanla ödem gelişimi ile tırnak kenarı dokusu tırnak üzerini tamamen kaplar ve tırnağın daha fazla batmasına neden olmaktadır. Enfeksiyonlar ile şikayetler daha artmaktadır. Bu sürecin uzaması ile batan kısımda granülasyon denilen sert bir doku büyümesi gelişmektedir. Şikayetler bazı dönemlerde azalmakta bazende kişinin günlük aktivitesini kısıtlayacak düzeyde artmaktadır.
Tırnak batması nedenleri
Ayak yapısına uyguna olmayan ön tarafı dar ve yüksek topuklu ayakkabı kullanılması.Ayak parmaklarının devamlı travmalara maruz kalması( sporcular vb).
Gebelik gibi hormonsal süreçler.
Isotretionin gibi A vit ilaçlarının kullanımı.
Aşırı kilo alma.
Ayak tırnaklarının kısa, yuvarlak yada V şeklinde dar kesilmesi, yanlış pedikürler vb
Genetik olarak tırnakların ince ve düz olması
Aşırı terleme
Şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, böbrek ve kalp hastalıklarına bağlı ayaklarda ödem gelişimi